Case Termex: Ensimmäisen EKOenergian ostajamme kokemuksia

Share this article

Eristäminen on ekoteko – tuulisähköllä entistäkin vihreämpää selluvillaa

Termex-Eriste Oy on Saarijärvellä sijaitseva selluvillan valmistaja. Yrityksen Termex-Selluvilla on biopohjainen puhallettava ja keräyspaperista valmistettava lämmöneriste, joka säästää lämmitys- sekä vii­len­nys­kus­tan­nuk­sis­sa. Termex-Eriste haluaa olla edelläkävijä ekolämmöneristämisessä, ja siksi selluvilla valmistetaan EKOenergia-merkityllä tuulisähköllä. Selluvillalla on VTT:n ympäristöseloste, joka kertoo kevyestä hiilijalanjäljestä, rakennusmateriaalien päästöluokkamerkintä M1 sekä eurooppalainen tekninen CE-hyväksyntä.

Ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä merkittävä osa syntyy sähköntuotannosta. Vastuullinen liiketoiminta ja kestävä kehitys ovat Termexin toiminnan ydin, jota toteuttamaan yritys valitsi tuulivoimalla tuotetun sähkön. Tuulisähköllä voidaan vähentää sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä huomattavasti, mikä näkyy myös parantuneessa selluvillan ympäristöselosteessa.

Meille eristäminen on ekoteko”, kertoo kehitys- ja markkinointijohtaja Pasi Typpö Termexiltä. ”Ekotehokkuusajattelu on erittäin tärkeää toiminnassamme ja halusimme viedä sen vielä uudelle tasolle hankkimalla ekoenergialla tuotettua tuulisähköä, joka näkyy myös ympäristöselosteessamme.” Hankinnalla Termex pienentää hiilijalanjälkeään ja edistää ympäristöarvoja, sillä jokaisesta myydystä EKOenergia-megawatista maksetaan myös osuus rahastoon, joka sijoittaa uusiin ilmastolle hyödyllisiin hankkeisiin.

”GreenStreamin välityspalvelun kautta meidän oli vaivatonta hankkia EKOenergiaa ja suosittelen muitakin hyödyntämään tämän mahdollisuuden kohti ympäristöystävällisempää liiketoimintaa”,  Pasi Typpö sanoo.

EKOenergia-merkitty sähkö täyttää ympäristöjärjestöjen asettamat kestävyyskriteerit ja se on aina tuotettu uusiutuvalla energialla. Ostaja voi hankkia haluamansa määrän haluamallaan tavalla tuotettua sähköä, jonka alkuperä todennetaan alkuperätakuilla sellaisille uusiutuvan energian voimalaitoksille, jotka täyttävät EKOenergian kestävyyskriteerit. EKOenergiaa voi hankkia myös helposti erillään fyysisestä sähköstä. Tällöin olemassaolevia sähkösopimuksia ei tarvitse muuttaa, vaan sähkön alkuperä varmennetaan alkuperätakuilla Suomen laissa hyväksytyllä tavalla.

GreenStreamin välitystiimi auttaa uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hankinnassa ja välittää alkuperätakuita ja vihreitä sertifikaatteja. Tiimi tarjoaa myös päästökompensointipalveluja, jolloin esimerkiksi omat tai yrityksen matkustuksesta ja energiankäytöstä aiheutuneet päästöt voidaan kompensoida siltä osin, kuin niitä ei omin toimin ole saatu vähennettyä. Kompensointi tarkoittaa sitä, että maksetaan vastaavan suuruisen päästövähennyksen toteutumisesta muualla. GreenStream itse kompensoi tammikuussa henkilöstön lento- ja muut matkustuspäästöt vuodelta 2013 ja näin kevensi hiilijalanjälkeään.

Latest references

Opening China markets for Sarlin

GreenStream has opened China markets to many Finnish small and medium sized companies. One of the main technology partners at the moment is Sarlin.

Shangdong Guangjun Paper – annual energy savings up to 32 %

Annual savings:

Electricity saving: 1926.6 MWh
Water saving: 18495 m3
Steam saving: 2652 t
Standard coal: 1068 TCE
Emission reduction: 2766t CO2e

Energy Efficiency for Delong Steel

GreenStream’s project saved 15 % of the compressed air related electricity costs annually for Delong Steel’s Xingtai steel mill. The technology provider was Sarlin.